Boer Arkema kreeg vieze smaak in zijn mond van bio-industrie


26 februari 2007

Persbericht
Noordelijke lijsttrekkers Partij voor de Dieren bezoeken biologische veehouder

Groningen, 22 februari 2007 - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart brengen de lijsttrekkers van de Partij voor de Dieren (PvdD) van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel gezamenlijk een bezoek aan de biologische boerderij van de familie Arkema in Noordbroek (Gr).

In een uniek initiatief hebben lijsttrekkers van de snelst groeiende politieke partij in Nederland, Madzy van der Plaats uit Overijssel, Anja Hazekamp uit Groningen, Peter Riksma uit Drenthe en Annemarie van Gelder uit Friesland de koppen bij elkaar gestoken voor grensoverschrijdende provinciale politiek. Na het succes bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2006, toen de Partij voor de Dieren met twee zetels het parlement binnenkwam, is het hoog tijd om dieren in de provincies een stem te geven. Samenwerking hierbij is van evenveel belang om een doorbraak voor dierenwelzijn te bereiken als een stem voor dierenwelzijn bij de Provinciale Statenverkiezingen.

In een prachtige Oldambster boerderij van ruim 260 jaar oud wonen Berend en Margreet Arkema met hun beide zonen. Ze hebben een biologisch bedrijf, met zowel akkerbouw als veeteelt. Berend Arkema heeft ooit nog overwogen om ook een intensieve varkenshouderij te starten, maar na een bezoek van een aantal bedrijven in Brabant kreeg hij toch letterlijk en figuurlijk een vieze smaak in zijn mond van die manier van bedrijfsvoeren.

Arkema houdt nu varkens op biologische wijze. Dit betekent dat varkens buiten kunnen komen op een betonnen uitloop. Hij overweegt om de varkens toe te laten op het land, want hij kent de wroetbehoefte van varkens. Arkema is ervan overtuigd dat het leven in en op zijn grasland meer in ecologisch evenwicht is dan van reguliere boeren. Door de producten aan huis en in de regio te verkopen kunnen hij en zijn vrouw ook spreken van een gezonde bedrijfsvoering.

Speerpunt van het Provinciale verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren is een halt toeroepen aan vestiging en uitbreiding van bio-industrie bedrijven. Het bieden van ondersteuning van verantwoorde bedrijfsvoering in de richting van biologisch is dan een positief en inkomenszeker alternatief.

De ontmoeting van de lijsttrekkers met boer Arkema vindt plaats in Korengast 4 te Noordbroek (Gn), van 10.00 uur tot 12.00 uur.

De Partij voor de Dieren nodigt u van harte uit om aanwezig te zijn bij dit werkbezoek dat de lijsttrekkers afleggen in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen.

Voor meer informatie kunt u bellen met Anja Hazekamp, 06-53816506 of Annemarie van Gelder 06 51714346 of groningen.partijvoordedieren.nl

Voor informatie over het bedrijf kunt u terecht op de website van de familie Arkema: