Ligt er een chemische bom onder het Masterplan Ter Apel?


4 januari 2017

Partij voor de Dieren: ligt er een chemische bom onder het Masterplan Ter Apel?

GRONINGEN, 4 januari 2017 – De Partij voor de Dieren wil een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de (diepe) ondergrond onder het zogenaamde Masterplan op de COA-locatie in Ter Apel. Het gaat met name om één kantoorgebouw. Eventueel gedumpte gevaarlijke stoffen zouden de oorzaak kunnen zijn van veel onverklaarbare gezondheidsklachten van COA medewerkers.

Statenlid Ankie Voerman: “De provincie is bevoegd gezag voor de wet Bodembescherming en heeft daarmee een eigen verantwoordelijkheid. We willen de onderste steen boven hebben.” Voerman wil weten of het klopt dat er is gedumpt, of er al dan niet gesaneerd is en waar de saneringsrapporten zijn. Volgens COA-medewerkers heeft in het verleden op die exacte locatie tenminste een dumping van afval plaatsgevonden door de voormalige vestiging van Philips Stadskanaal. Een sanering van het betreffende gebied is niet te vinden op de kaart van het bodemloket.

Veel medewerkers die in het kantoor werken dat gebouwd is op of in de directe nabijheid van de vermeende gifbelt, zijn ziek. De COA erkent het probleem en heeft een meer diepgaand onderzoek aangekondigd, maar over de onafhankelijkheid hiervan bestaan twijfels.

De vragen zijn hier te vinden: https://groningen.partijvoordedieren.nl/kamervragen/statenvragen-over-coa-locatie-in-ter-apel