Help een koe en bouw een dakje


27 juli 2008


De meeste Nederlanders zijn blij met het weer van de afgelopen dagen. Toch zoeken we vaak even de verkoeling van de schaduw op, of we nemen ergens een duik in het water. Voor veel dieren geldt helaas dat ze die mogelijkheid niet hebben. Koeien en paarden staan nu vaak onbeschut in de wei en kunnen daardoor bevangen raken door de hitte.

In antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren van 13 mei j.l., gaf CDA-minister Gerda Verburg aan dat er volgens haar voldoende regelgeving is omtrent het beschermen van weidedieren tegen extreme weersomstandigheden en dat extra controle niet nodig is. De Partij voor de Dieren betreurt het dat de minister het roer in handen van de sector plaatst terwijl vaak is gebleken dat deze zonder overheidsaansturing geen prioriteit toekent aan dierenwelzijn.

De Partij voor de Dieren is er blij mee als dieren buiten in de wei staan, maar in omstandigheden zoals we die nu hebben, moeten de beesten wel kunnen afkoelen. Als dat niet kan, trek dan aan de bel bij de eigenaar en vraag om hier iets aan te doen. Een structurele oplossing kan het planten van bomen en heggen zijn. Koeien en paarden houden bij warmte ook van pootje baden. Een snelle oplossing is het opzetten van een parasol of een partytent of wat dan ook dat in schaduw kan voorzien.

Maar niet alleen de weidedieren hebben het warm. Dat geldt ook voor huisdieren. Laat uw hond niet onnodig in de auto zitten. Staat de mand van de poes op een koele plek? Hangt de kooi van de kanarie niet in de zon? Controleer geregeld of uw dier voldoende water heeft. En kijk in stilstaande auto's of er niet een dier - of kind! - in is achtergebleven.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet mee aan waterschapsverkiezingen

De Partij voor de Dieren in Groningen zal meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Deze worden in november gehouden. Het gaat ...

Lees verder

Partij voor de Dieren Groningen bang voor Q-koorts

PERSBERICHT Groningen, 31 juli 2008 – De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Groningen heeft vragen aan het c...

Lees verder