Gif in huis en tuin


31 maart 2010

Het blijkt dat particulieren een breed scala aan gif in huis en tuin gebruiken. Om "onkruid en ongedierte" weg te werken, wordt kwistig met gif gestrooid. Al die chemische rotzooi kan gewoon bij een tuincentrum gekocht worden.

Wat mensen vaak niet weten, is dat deze spullen schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Ze zijn per definitie giftig, want anders waren ze niet werkzaam. Als voorbeeld worden slakkenkorrels genoemd. Die bevatten zenuwgiffen, die via de slak ook merels, egels en kikkers kunnen doden. Een ander voorbeeld is de stof glyfosaat, die in stedelijk gebied in Groningen is aangetroffen. Dit is de werkzame stof in onkruidverdelgers als Roundup en Clearup. Deze zijn op langere termijn schadelijk voor vissen.

Ook kinderen en huisdieren krijgen vaak rotzooi binnen via ratten- en muizengif, anti-insectensprays, mierenlokdoosjes en antimugmiddelen met DEET.

Tuinieren zonder giftige stoffen is heel goed mogelijk, als u zich verdiept in de behoeftes van de verschillende planten. Bovendien is de toevoeging "on" aan onkruid en ongedierte vaak erg subjectief. Egels zijn juist dol op slakken!

Bron: Dagblad van het Noorden, 31 maart 2010.