Een eitje met Pasen… trap er niet in!!!


30 maart 2010Het is weer bijna Pasen. En dat betekent dat er in veel huishoudens extra veel eitjes geconsumeerd gaan worden. Maar welke eieren zijn nou kipvriendelijk? Er zijn kooi-eieren, scharreleieren, graseieren, volière-eieren, enzovoorts. Het is moeilijk om precies te weten wat hiermee bedoeld wordt. Zo denken mensen bij het woord scharreleieren al gauw aan scharrelende kippen in de wei, maar dat is helaas een illusie, want scharrelkippen komen nooit buiten. En een term als “maisei” zegt alleen iets over het voer van de kip.

Het meest diervriendelijke ei is een biologisch ei. Zo’n ei heeft een code “o”. Dat betekent dat hun snavels niet zijn afgekapt, dat iedere kip een uitloop heeft van vier vierkante meter en dat er binnen maximaal zes kippen op een vierkante meter zitten. Open desnoods de doos om te kijken wat voor code er op het ei staat.

Nederland heeft 42 miljoen legkippen en daarvan zitten er nog steeds 20 miljoen in zogenaamde legbatterijen. De dieren hebben minder dan één A4tje aan ruimte per kip. Op eieren staat een code die betrekking heeft op de productiemethode van het ei, maar wat die code inhoudt, weten veel consumenten niet. Het is eigenlijk best simpel: Hoe lager de code, hoe diervriendelijker. Een 0 is dus het beste!

Een ei kost tegenwoordig nog precies hetzelfde als 60 jaar geleden. Dat komt niet door ‘efficiënte productiemethoden’, maar door uitbuiting van kippen. Steeds meer kippen op steeds minder ruimte houden: zo worden de kosten laag gehouden. Achter een simpel ei gaat veel dierenleed schuil. De Partij voor de Dieren hoopt dat mensen bereid zijn meer te investeren in diervriendelijke producten. Pasen is daarvoor een mooi begin.

Klik hier voor meer informatie over eieren.