Gewonde reeën hebben geen eerlijke kans bij jagers


8 augustus 2019

De Partij voor de Dieren wil geen door jagers beheerd Centraal Meldpunt voor ongevallen waarbij groot wild is betrokken. Volgens de partij komt het de overlevingskansen van een ree niet ten goede als een jager over het leven van het dier mag beslissen. Zij heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Fractievoorzitter Ankie Voerman noemt een centraal meldpunt waarbij het gewonde dier centraal staat waardevol, maar binnen het plan voor Noord Nederland gaat de melding rechtstreeks naar jagers. “Het feit dat jagers over het leven van gewonde dieren mogen beslissen in plaats van een dierenarts, vinden wij fout en oneerlijk tegenover het dier. Jagers hebben geen geneeskundige achtergrond en zijn bovendien hobbymatige doders. Gewonde dieren zijn daardoor vrijwel kansloos”, aldus Voerman.

Met de nieuwe plannen voor Noord Nederland komen meldingen van ongevallen waarbij met name reeën zijn betrokken, niet meer verspreid binnen, maar worden deze op een centraal punt afgehandeld. De Partij voor de Dieren vindt een Centraal Meldpunt van groot belang, maar vindt de beoordeling van de overlevingskansen en de juiste hulp en zorg voor het dier een zaak voor een echte deskundige. Een dierenarts dus.

Volgens Voerman hebben de jagers belang bij het doden van het dier. Het vlees brengt immers goed geld op of wordt door de jager en zijn omgeving zelf genuttigd. Verder vraagt zij zich af of niet een groeiende groep bewoners in de provincie die tegen de jacht is, om die reden geen melding meer zou doen. Zij zouden de afhandeling in eigen hand kunnen nemen, waarmee het middel het doel voorbij zou schieten.

Schriftelijke vragen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief