Certi­ficaat van Mededogen voor Stichting Dieren­pi­ramide Stads­kanaal


19 juli 2021

Bestuurslid Tjaaktje Botjes van de afdeling Groningen van de Partij voor de Dieren heeft samen met Statenlid Ankie Voerman een werkbezoek afgelegd bij de Stichting Dierenpiramide in Stadskanaal. Zij spraken daar met oprichtster en voorzitter Anne van Lith. De ontmoeting had plaats bij het weiland waar de stichting acht van haar negen paarden heeft lopen, stuk voor stuk gered uit benarde situaties. De dieren kwamen in bijna alle gevallen ziek en zeer vermagerd binnen en werden door Anne letterlijk van de dood door slacht gered. Van Lith zet zich voor meer dan 100% in voor de paarden, daarnaast heeft ze nog zeventien katten en vier honden onder haar hoede. Anne vertelde vol passie over haar leven met de dieren. Dieren met wie ze de hele dag bezig is en die er door haar verzorging fantastisch uitzien (met uitzondering van een nieuwkomer die ze sinds een week of twee onder haar hoede heeft en die het traject van liefdevolle zorg net is begonnen). Het was dan ook een hele eer voor de twee vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren om niet alleen een bezoek te mogen brengen aan deze zeer bevlogen vrouw en haar stichting, maar ook namens de partij aan haar een Certificaat van Mededogen te mogen uitreiken. Anne van Lith betaalt de verzorging van de dieren grotendeels uit eigen zak. Dat maakt haar levenswerk erg bijzonder. Bezoek eens de website van de stichting. Misschien kunt ook u iets betekenen voor dit fantastische initiatief (https://www.dierenpiramide.nl). Anne van Lith wilde - zeer terecht - benadrukken dat dieren net als mensen respect en liefde verdienen en moeten kunnen leven naar hun aard. Statenlid Ankie Voerman: ”Haar verhaal en haar liefde voor dieren raakte mij diep. Dit soort mensen bestaan gelukkig nog!”

De Partij voor de Dieren heeft net als Anne van Lith een duidelijke visie over hoe men met paarden dient om te gaan: “Een respectvolle relatie tussen mens en paard is mogelijk zolang het natuurlijk gedrag en het welzijn van het dier voorop staan. Het probleem van sport met dieren is dat de dieren hierbij vaak in hun gezondheid en welzijn worden aangetast. Bijvoorbeeld door dieronvriendelijke trainingsmethoden, overbelasting of het vervroegd doden van dieren die bij het teruglopen van hun prestaties worden afgedankt. Net als bij mensen is topsport voor paarden een zeer grote belasting op het lichaam. In combinatie met het feit dat paarden vaak op veel te jonge leeftijd zwaar belast worden, zorgt dit ervoor dat de gemiddelde levensduur van een paard in de paardensport veel korter is dan bij andere paarden. Bovendien heeft het merendeel van de paarden in Nederland geen contact met soortgenoten, wat de kuddedieren ernstig aantast in hun welzijn. Ook komen de meeste paarden veel te weinig buiten. De Partij voor de Dieren wil strengere regelgeving middels een wettelijk Paardenbesluit. In zo’n Paardenbesluit wordt onder meer vastgelegd dat bij huisvesting het natuurlijk gedrag uitgangspunt is, zoals de mogelijkheid contact te maken met soortgenoten en dagelijkse weidegang.”

Foto's: Thea de Boer

Gerelateerd nieuws

Nieuwe stikstofregels verwoesten provinciale droom N33-Midden

Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State heeft het kabinet besloten, dat bij de berekening van de stikstofdepo...

Lees verder

Provinciebestuur gaat onderzoek doen naar mogelijkheden tiny houses in landbouwgebied

Foto website: Jan Willem Doormembal

Lees verder