Actie met PLOFKIP in Hoogezand tegen uitbreiding megastal


22 februari 2011

De Partij voor de Dieren voerde dinsdagochtend 22 februari voor het gemeentehuis van de gemeente Hoogezand-Sappemeer actie tegen de voorgenomen uitbreiding naar 300.000 mestkuikens van een agrarisch bedrijf in Kiel-Windeweer. De actie vond plaats op het plein voor het gemeentehuis. Een delegatie van de partij deelde daarbij flyers en folders uit en informeerder het publiek over de enorme nadelen van dergelijke megastallen voor dieren, milieu, landschap en de volksgezondheid.

Wethouder Frans Luijckx stelde tegenover Statenlid Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren, dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer volgens hem slechts één intensieve veehouderij kent, die aan de definitie 'megastal' voldoet. Verder stelde hij dat het bestemmingsplan niet nog meer stallen van deze omvang binnen de gemeente toestaat. Luijckx weigerde helaas samen met Hazenkamp een symbolische vergunning te verscheuren. "Dat kan ik uit hoofde van mijn functie uiteraard niet doen." Ons statenlid en lijsttrekker Anja Hazekamp, heeft vervolgens zelf de vergunning verscheurd, om nogmaals nadrukkelijk aan te geven dat de Partij voor de Dieren absoluut vindt dat er per direct paal en perk gesteld dient te worden aan de vee-industrie.

De Partij voor de Dieren vindt dat volksgezondheid, dierenwelzijn en een leefbaar platteland belangrijker zijn dan de economische belangen van een handjevol ondernemers. Vandaar deze ludieke actie voor een direct verbod op megastallen in de provincie. De oproep van de partij werd gesteund door de aanwezigheid van een zeer bijzondere kip, een zogenaamde 'plofkip' van zo'n 4 meter hoog. Vleeskuikens zitten in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt. Ze zijn zodanig doorgefokt dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Overigens veroorzaakt deze ongehoord snelle groei vaak hartproblemen. Vleeskuikens lopen bovendien een groot risico om letterlijk dood te groeien, vandaar de term 'plofkip'.