Direct verbod op mega­stallen!


21 februari 2011

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over de bouw van megastallen in de provincie Groningen. De partij voert daarom actie om megastallen direct aan banden te leggen. Statenlid Anja Hazekamp: “Megastallen zijn een ramp voor dieren, mensen en natuur. Ze ontsieren het landschap en ze bedreigen de volksgezondheid, door fijnstof en de verspreiding van gevaarlijke dierziekten.” Hazekamp pleit daarom voor een directe bouwstop voor megastallen. Dit zal a.s. woensdag in Provinciale Staten worden besproken. Om dit pleidooi kracht bij te zetten voert de Partij voor de Dieren op ludieke wijze actie in Hoogezand tegen de komst van een megastal voor 300.000 kippen in Kiel-Windeweer.

De Tweede kamer heeft vorige week een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen voor een landelijk moratorium op de bouw van megastallen. Dit is een enorme doorbraak in de discussie om de ‘megamorfose’ van het Nederlandse platteland te stoppen. “Met de breed levende wens van de Kamer om verdere uitbreiding van megastallen tijdelijk op te schorten is een volgende stap gezet naar het definitief uitbannen van megastallen. Op 2 maart kan de bevolking zich uitspreken. De Provinciale Staten verkiezingen zijn eigenlijk een referendum over de megastallen”, aldus Anja Hazekamp.

Nergens in de wereld zitten zoveel dieren zo dicht op elkaar als in Nederland. Dit heeft grote gevolgen voor het welzijn van de dieren. Bovendien is er een groot risico op verspreiding van dierziekten als de Q-Koorts en worden steeds meer bacteriën ongevoelig voor antibiotica. De provincie legt wel steeds kleine beperkingen op aan de vee-industrie, maar die houden de bouw van megastallen niet tegen. In de afgelopen 5 jaar is het aantal megastallen in ons land zelfs verdubbeld. En dat terwijl een meerderheid van de bevolking hier fel op tegen is en inmiddels ruim 250 hoogleraren een manifest tegen de intensieve veeteelt hebben getekend.

Anja Hazekamp: ”Met het nemen van kleine stapjes worden mensen, dieren en het landschap niet voldoende beschermd. Elke week komt er ergens in Groningen wel een nieuwe aanvraag binnen voor de uitbreiding van een stal. Dit moet nu echt stoppen, want anders staat over een paar jaar de provincie vol met megastallen.”

De Partij voor de Dieren vindt dat volksgezondheid, dierenwelzijn en een leefbaar platteland belangrijker zijn dan de economische belangen van een handjevol ondernemers. Daarom voert de partij actie voor een direct verbod op megastallen in de provincie. De actie vindt plaats bij het gemeentehuis van de gemeente Hoogezand-Sappemeer in Hoogezand op dinsdag 22 februari vanaf 11.00 uur. Deze actie richt zich tegen de komst van een megastal voor 300.000 kippen in Kiel-Windeweer. Statenlid Anja Hazekamp doet tijdens deze actie om 11.30 uur een beroep op wethouder Frans Luijckx om geen vergunningen voor megastallen meer te verlenen. “Deze stal laat zien dat er meer nodig is dan mooie plannen en voornemens om de vee-industrie een halt toe te roepen.” De oproep van de partij zal worden gesteund door de aanwezigheid van een zeer bijzondere kip.