Rapport Energie in Beweging van de Noor­de­lijke Reken­kamer


24 april 2013

Energie in beweging. Da's een mooie naam voor een rapport die veel te weinig beweging laat zien in het energiebeleid. En niet alleen in Groningen, maar ook in de rest van Nederland lijkt het wel te stagneren, Waar is de realiteitszin?

De urgentie voor een echte energietransitie, of eigenlijk een energietransformatie, is groot. Toch lijkt het alsof we in Nederland denken dat er geen vuiltje aan de lucht is en dat het allemaal niet zo'n vaart loopt. Niets is minder waar. Ik kan iedereen aanraden om het nieuwe boek van professor Jan Rotmans te lezen. Hij beschrijft deze houding aan de hand van de orkaan: in het oog van de orkaan lijkt het mooi weer, maar, voorzitter, een paar meter daarbuiten stormt het. Het is de hoogste tijd om echt te stoppen met onze honger naar energie en onze honger naar fossiele brandstoffen. Het is geen vijf voor twaalf, het is kwart over drie.

Ondertussen horen we verontwaardiging over de Duitsers, zoals vorige week bij BNR nieuwsradio. De Duitsers, die in hun enorme haast met groene energie en bijbehorende werkgelegenheid op een zonnige winderige dag hun groene stroom tegen bodemprijzen dumpen op ons net. Gevolg: de duurbetaalde Nederlandse kolen- en gascentrales moeten worden uitgezet. Een schande!

Voorzitter, dat is echt de wereld op z'n kop!

Terug naar Groningen. Kolen en gas zijn niet duurzaam, ook niet als er biomassa wordt bij gestookt. Biomassa, die soms afkomstig is uit mest en dus niet klimaatvriendelijk, maar klimaatvijandig is en die bovendien ook nog te vaak concurreert met de voedselvoorziening.

De Rekenkamer constateert dat in de provincie Groningen, die koploper wil zijn in duurzame energie, de doelstellingen lang niet gehaald worden. Voorzitter, er is werk aan de winkel. Geen tijd om te treuzelen. Anders zal straks de wal het schip keren. Ik zou hier een hele rits moties kunnen indienen, over bijvoorbeeld het project zonatlas uit de gemeenten Ten Boer en Groningen. Moties over biomassa. maar voorzitter, ik heb niet de indruk dat deze Staten nu al warm lopen voor al te kaderstellende, wellicht zelfs extreme, moties. Daarom beperk ik me tot één, in mijn ogen een voorzichtige, motie.

Motie budget Energy Valley enkel gebruiken voor duurzame energie.

Dank u wel.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer