Inbreng commissie Ruimte, Natuur en Leef­baarheid


2 september 2015

Inventarisatie vragen ingekomen stukken:

Voorzitter, het betreft hier mails van bezorgde bewoners van Zuidoost Groningen. Ze zijn bij een informatiemiddag in Vlagtwedde geweest met als thema: veehouderij en gezondheid. Wij zijn er als Partij voor de Dieren ook geweest. De sprekers zijn artsen, die direct betrokken waren bij de uitbraak van de zoönose Q-koorts in de provincie Brabant. De ziekte kostte tenminste 25 mensen het leven en maakte vele duizenden ziek.

Hun verhaal heeft veel losgemaakt bij de aanwezigen en wij delen hun zorgen. Duidelijk is dat in het geval van de Q koorts-epidemie de volksgezondheidsbelangen het aflegden tegen boerenbelangen. Onze provincie lijkt in precies dezelfde val te trappen.

De Partij voor de Dieren ziet het aantal grote stallen toenemen in de provincie, ook in de genoemde regio Zuidoost Groningen. Stallen worden regelmatig uitgebreid dicht bij woonhuizen. Zo hier en daar zelfs direct tegen de bebouwde kom aan. De stal van de heer Kruijer in Wedderveer wordt daar mogelijk een voorbeeld van.

Deze ontwikkelingen verhogen behoorlijk de kans op zoönosen..

Wij verzoeken de commissie daarom om het onderwerp veehouderij en gezondheid te agenderen voor de eerstvolgende commissievergadering Ruimte, natuur en leefbaarheid.

Graag uw reactie!

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer