Factory Outlet Center Zuidbroek


15 december 2009

Vergadering van de Provinciale Staten 16 december 2009

Voorzitter,
Er zijn vele voordelen en vele nadelen te vinden bij een Factory Outlet Center in Zuidbroek. Maar waar hebben we het eigenlijk over. De Partij voor de Dieren heeft enkele FOC’s in ons land bezocht. Hoe zien ze er uit en hoe gaat het daar eigenlijk?

Laten we beginnen bij FOC Batavia Stad bij Lelystad. Zoals ze zelf zeggen, Factory Outlet shoppen in stijl. Gebouwd op grote merken. Vorige week nog geweest. Lege parkeerplaats, lege straten. Er is vrij veel leegstand onder failliete winkels.
Dan het FOC Roermond; Winkelen voor mensen die wat meer willen. 28.000 m2 kopen, kopen, kopen. Op hun website leggen ze uit hoeveel je kunt besparen door een bezoek aan Designer Outlet Roermond? Nou voorzitter, ik kan u zeggen dat je meer bespaart als je geen bezoek brengt aan dit FOC.
Dan FOC Maasmechelen in België. Oke, het is geen Nederland, maar ligt vlak over de grens. Triestheid alom.
En tenslotte; Rosada Factory Outlet in Roosendaal.15.000 m2 winkelvertier. Maar staat aan de rand van de afgrond door slechte bereikbaarheid en bovendien is het niet onderscheidend genoeg van het aanbod in de omgeving.

Maar voorzitter, al deze FOC’s hebben een ding gemeen. Er zit geen boekwinkel. Je kunt er nog geen krant kopen. De gemiddelde leeftijd van het personeel is veel en veel lager dan het rapport over het FOC Zuidbroek voorspiegelt. Ze zijn allemaal 7 dagen per week open. Het hele jaar door. Ze hebben ruim 100 nationale en internationale merken. Ze hebben restaurants en cafe’s en bieden daarom een hele dag winkelplezier. Het idee van de SP dat veel mensen na een bezoek aan de FOC nog de omgeving gaan verkennen of een museum bezoeken lijkt daarmee wel erg klein. Ze zijn altijd 30-70% goedkoper dan de rest. Kortingen op monstercollecties en overproducties. Dat is zoals ze in de reclame voor het FOC Roosendaal zeggen; “niet normaal toch?!”

FOC’s staan symbool voor schaalvergroting. Veel vierkante meters, maar wel altijd tegen de laagste prijs. Het lijkt de intensieve veehouderij wel.
Ze zijn niet gericht op duurzaamheid, maar op meer in plaats van minder consumeren.

Voorzitter, het FOC kan veel banen opleveren, maar heeft ook veel risico’s voor bestaande ondernemers. De KvK en het MKB wijzen daar ook op.

FOC’s trekken mensen weg uit de binnensteden van Groningen en Winschoten, wat op zich natuurlijk ook voordelig kan zijn. Maar ze bedreigen ook de voorzieningen in de kleine kernen, zoals Zuidbroek, Veendam en Hoogezand.

Er wordt in het rapport niets gezegd over duurzaamheid en over het klimaat. Groen Links wees daar ook al op. Aangezien er te weinig potentiële klanten in de regio zijn, zullen veel mensen van heinde en ver moeten worden aangetrokken. Met de auto. Een FOC bij Zuidbroek zal, als het concept al slaagt, veel extra verkeer genereren.
En daar is veel meer infrastructuur voor nodig. Want als je dat niet doet, zit je net als in Roosendaal met een heel erg leeg outletcenter. Ondanks de auto-outlet die ze daar ook organiseren.

Voorzitter, gezien de stand van zaken bij de andere FOC’s, lijken ons de inschattingen uit het rapport veel te optimistisch. Zowel t.a.v. de omzet, de banen (leeftijdsopbouw en aantal) en het bezoekersaantal.
De Partij voor de Dieren zal daarom, in ieder geval op dit moment, niet instemmen met een FOC bij Zuidbroek.

Dank u wel.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer