Bijdrage Bouw­stenen water­beleid


6 maart 2024

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren heeft met de nodige verbazing kennis genomen van deze brief. Niet zozeer om datgene wat er in de brief staat. Nee integendeel, de inhoud van de brief is bekende kost; de mooie maar algemene voornemens hebben we hier al veel vaker gehoord.

Waar mijn fractie over verbaasd is, is het gebrek aan ernst en urgentie. En daarmee over het gebrek aan concrete stappen om nu echt eens de grote problemen op het gebied van waterkwaliteit én waterkwantiteit aan te pakken.

De PvdD heeft hier in het verleden al heel vaak aandacht voor gevraagd.

De PvdD-fractie wijst er al jarenlang op, dat de provincie de KRW-doelen niet gaat halen zonder het nemen van stevige maatregelen, vooral m.b.t. de landbouw. Er resten ons nog maar een paar jaar om de KRW-doelen te gaan halen. Er is dus geen tijd meer te verliezen.

Vraag aan de gedeputeerde: welke concrete maatregelen gaat het college nog dit jaar treffen om te laten zien dat het echt menens is om de KWR-doelen in 2027 te halen?

Helaas is het bij waterreserves van hetzelfde laken een pak.

Het staat al decennialang als een paal boven water, dat we veel meer werk moeten maken van het vasthouden van gebiedseigen water én het verhogen van het waterpeil, met name in veenweidegebieden.
Ik wil in dit verband even de motie van de PvdD in herinnering uit februari 2023 met als titel: “Spons Groningen” door het vasthouden gebiedseigen water en verhoging waterpeil”.

In de voorliggende collegebrief lezen we: “Ook de provincie Groningen heeft het principe 'water en bodem sturend' omarmd in de Omgevingsvisie en in het 'Stand-van zaken' document Transitie Landelijk Gebied Groningen”.

In de visie van de PvdD laat het principe ‘water en bodem sturend’ er geen enkel misverstand over bestaan: om veenoxidatie met z’n hoge CO2-uitstoot en om bodeminklinking en bodemverzakkingen met alle gevolgen van dien en om verder natuurverlies te voorkomen, is er maar één oplossingsrichting. Namelijk het vasthouden van gebiedseigen water en het verhogen van het waterpeil.

Als het principe ‘water en bodem sturend’ serieus wordt genomen, zal bijvoorbeeld de landbouw/intensieve melkveehouderij in veenweidegebieden zich dus moeten aanpassen.

Vraag aan de gedeputeerde: welke concrete maatregelen gaat het college op korte termijn voorbereiden om te laten zien dat het hier bedoelde principe echt serieus wordt genomen en toegepast?