Bijdrage Vast­stel­lings­be­sluit gasjaar 2022 – 2023


26 oktober 2022

Voorzitter,

Staatssecretaris Vijlbrief noemde zichzelf een boefje. Volgens hem heb je boefjes nodig om andere boefjes te bestrijden/te vangen. Dit noemde hij tijdens het slotdebat ter afsluiting van een aantal themabijeenkomsten in het kader van ‘Respect voor Groningen‘. Op deze desbetreffende avond was het centrale thema van gesprek ‘macht en tegenmacht’.

Jarenlang heeft de macht van het grote geld geprevaleerd in onze provincie en is de gewone man de dupe geweest. En zoals de Staatssecretaris beschreef moet hij vechten voor alles wat hij regelt voor Groningen. Onder dit boefje lijken we nu eindelijk naar een sluiting van het Groningenveld te gaan. Het lijkt er dus op dat er uiteindelijk gaat gebeuren wat al veel eerder had moeten gebeuren. De kraan gaat dicht zodat er nu effectiever gedweild kan worden.

Maar om er zekerder van te zijn dat het Groningenveld ook daadwerkelijk zal sluiten moeten we als Groninger politiek een statement maken en in beroep gaan tegen dit Vaststellingsbesluit. In het Vaststellingsbesluit lezen we namelijk geen een harde datum waarop alle productielocaties zijn gesloten. In dat licht zijn wij verbijsterd dat dit college alleen beroep wil aantekenen op grond van een ontbrekende SDRA.

Wat ons betreft gaat het beroep veel verder. Elke kubieke meter gas die uit het Groningenveld wordt opgepompt is er één teveel. Laat staan 2,8 miljard kubieke meter gas. Als de veiligheid van de Groninger echt voorop staat, dan worden de huidige productielocaties binnen een maand gesloten.

Niemand wil dat ouderen, gezinnen of wie dan ook in de kou komen te zitten. Laat staan dat een ziekenhuis straks niet meer verwarmd kan worden. Maar het is niet noodzakelijk om 11 locaties op een waakvlam te houden gedurende de winter om dit te voorkomen. Op het moment dat gasvoorraden op dreigen te raken wordt er wat ons betreft gekeken naar grootverbruikers, zij kunnen zonder veiligheidsgevaar, zonder gevaar voor de volksgezondheid tijdelijk stoppen met gebruik van gas.

Wat ons betreft staat de veiligheid van de burger voorop. Ons verzoek is om de gaswinning volledig stop te zetten, zo spoedig mogelijk. Wij verzoeken het college dit op te nemen in het beroep. Graag hierop een reactie van de gedeputeerde.

Interessant voor jou

Bijdrage Statenvergadering startdocument RES 2.0

Lees verder

Bijdrage Oostpolder Reactienota met Ruimtelijk Kwaliteitskader

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer