Bijdrage Statenvergadering Leefbaarheidsvisie 2024 - 2035
Leefbaarheid. Een breed begrip dat met veel zaken samenhangt. Wonen, werken, goed leven zonder armoede, gezond zijn en je vitaal voelen. De Partij voor de Dieren is verheugd om te lezen dat het provinciale beleid aan deze warden wordt getoetst. Maar wij missen iets.
Precies 5 jaar geleden, ook op 18 december, heeft de PvdD bij de kadernota leefbaarheid gepleit voor - ik citeer - "een omgeving waar de zorgen om het leefklimaat, om lucht-, licht-, en watervervuiling niet spelen. En als die problemen er wel zijn, dan betekent leefbaarheid dat we samen problemen herkennen, erkennen en aanpakken". Nu ligt er een nieuwe leefbaarheidsvisie, en moeten we helaas constateren dat het begrip leefbaarheid nog steeds té beperkt wordt uitgelegd. Een gezond milieu en een groene, gezonde leefomgeving worden niet tot nauwelijks genoemd, maar zijn wel degelijk van grote invloed. Waarom zijn hier geen doelen over opgenomen in de visie? Een gemiste kans.
Vervuilende industrie rukt steeds verder op in onze provincie, luidruchtige bedrijven maken omwonenden het leven zuur. De blootstelling aan landbouwgif schaadt de gezondheid van onze inwoners, evenals ammoniak uit de veehouderij en stikstofoxiden uit verkeer. Bedrijven waar de provincie trots op is, zoals Nedmag en FrieslandCampina, vervuilen ons water. Men streeft ernaar dat onze inwoners in 2035 tevreden zijn met hun toegang tot natuur en landschap. Wij vragen ons oprecht af hoeveel er nog te genieten valt in natuur en landschap als deze steeds als sluitpost worden behandeld. Als industrie en de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen wél ruim baan krijgen. Daar zullen een aantal inwoners financieel van profiteren, maar het gros van de inwoners zal er op achteruitgaan, qua gezondheid en woongenot. Kijk naar de inwoners van Delfzijl, die zich zorgen maken over chemicalienlekkages, de omwonenden van de Oostpolder die toch echt een flinke daling in leefbaarheid voor de kiezen krijgen. De diverse smeerpijpen die zuiveltroep en andere vervuilende stoffen lozen op onze Waddenzee, zodat mensen zich afvragen of je nog veilig kan wadlopen of zwemmen, zich afvragen waarom je zo weinig zeehonden meer ziet.
Ik wil afsluiten met het volgende: een omgeving is ook pas leefbaar in de breedste zin van het woord, als ook dieren het daar goed hebben. Dieren hebben een verre van goed leven in de bio-industrie. Een goed leefbaarheidsprogramma respecteert ieder leven!
Interessant voor jou
Bijdrage Uitvoeringsprogramma Cultuur 2025 - 2028
Lees verderBijdrage gebiedsplan Toekomst Landelijk Gebied
Lees verder