Begroting 2016


24 september 2015

Bij een begroting horen cijfers. En daarom zal ik er ook een paar noemen. Ik houd het kort, sluit me aan bij veel van de complimenten die mijn collega aan de begroting heeft gegeven en zal alleen over de bijen spreken.

Afgelopen jaar is weer bijna 18% van de bijen gestorven en ook in Groningen is het niet goed gegaan. De acties waar deze provincie al eerder, op initiatief van de provincie, mee aan de haal is gegaan, hebben onvoldoende effect tot nog toe. Opgeven kan niet. Zonder bijen geen voedselproductie. Dan moeten we met de hand bestuiven. De economische waarde van de bijen is dan ook alleen al in Nederland 1,1 miljard, naar schatting. Zo’n 75% van de voedselgewassen is afhankelijk van bestuivers.

Ook veel wilde planten en bloemen zullen uitsterven en met hen weer insecten en vogels die daarvan afhankelijk zijn. Vanwege dit alles zei Einstein: als de bijen gegaan zijn, volgen de mensen vier jaar later.

Onlangs zei iemand tegen mij dat ik onze gedeputeerde Bijzaken niet zo moest noemen. Geen man zou dat waarderen. Maar u begrijpt, zeker in dit geval, zijn Bijzaken Hoofdzaken. Daarom dienen wij, samen met de PVV, deze motie in.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer