Partij voor de Dieren zwaar teleur­ge­steld inzake colle­ge­be­sluit Buys


8 september 2015

Groningen, 8 september 2015 – De Partij voor de Dieren is zeer teleurgesteld in het besluit van het college om de staten te vragen de komst van de megastal van Buys in Bourtange en in haar kielzog ook die van Rass Future Farms in Munnekemoer mogelijk te maken. Het onafhankelijk juridische rapport dat in opdracht van de staten was opgesteld over de zaak Buijs, had juist laten zien dat de komst van die megastallen niet onvermijdelijk was.

Ankie Voerman, statenlid van de Partij voor de Dieren, noemt de gang van zaken een gotspe. “Het collegeakkoord heet “Vol vertrouwen”. Dit college moet nu al veel moeite doen om ons vertrouwen en dat van bezorgde omwonenden terug te winnen. Dit gespreide bedje voor Buys was niet nodig geweest en is niet in overeenstemming met het juridische rapport,” aldus Voerman.

Voerman vindt het zeer merkwaardig dat een onafhankelijk onderzoek geïnitieerd door een ruime meerderheid van de Staten, waaronder alle coalitiepartijen, met als uitkomst dat de stallen waren tegen te houden, nu maar zo aan de kant wordt gelegd: “Het onderzoek is dus eigenlijk weggegooid geld. Het college wilde de stallen toch wel laten komen, dat is duidelijk. Een wassen neus dus.”

De Partij voor de Dieren is fel tegenstander van megastallen, een vorm van veeteelt waarbij het individuele dier van levend wezen tot product wordt. Weidegang is bij megastallen niet meer mogelijk. Bovendien worden landschap en natuur het slachtoffer van de enorme stallen, de grote hoeveelheden ammoniakuitstoot en het vervoer van alle voer, mest, dieren en kadavers.

Onder: Demonstratie tegen megastal Buijs, Bourtange. November 2013.

Foto: Thea de Boer