Partij voor de Dieren wil nieuwe naam muskusrat


7 oktober 2008

PERSBERICHT Groningen, 6 oktober 2008 - Als onderdeel van de zojuist gestarte campagne voor de waterschapsverkiezingen, lanceert de Partij voor de Dieren een wedstrijd rondom het bedenken van een nieuwe naam voor de muskusrat. De muskusrat is namelijk helemaal geen rat, maar een soort woelmuis. Hij staat dichter bij de hamster en de bever dan bij de zwarte en de bruine rat.
Barbara van Genne, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor het waterschap Hunze en Aa's in Groningen, is erg blij met de proef die Gedeputeerde Staten in 2009 wil doen met het stopzetten van de bestrijding van deze woelmuisachtigen. "Het plan maakt veel emoties los. Mensen maken zich zorgen om hun veiligheid en de Partij voor de Dieren wil daarom dat de Provincie goede voorlichting geeft over de proef en over deze dieren." Om te beginnen zou het beestje bij de juiste naam genoemd moeten worden.
De muskusrat is met de term "rat" getooid sinds de Nederlander vindt dat het dier bestreden moet worden. De nieuwe naam mag fictief zijn, maar moet passen bij het vriendelijke karakter van deze planteneter. Muskusratten leveren een bijdrage aan de biodiversiteit in sloten, brengen geen gevaarlijke ziektes over en zullen nooit een kind aanvallen.
Het stopzetten van de bestrijding van muskusratten is een bekend thema van de Partij voor de Dieren en komt ook weer terug in het programma van de waterschapsverkiezingen. Het massaal doden van muskusratten is wreed, zinloos en allesbehalve efficiënt. Terwijl het bestrijden van muskusratten de samenleving jaarlijks ruim 30 miljoen euro kost, kan de schade die de dieren veroorzaken voor slechts een paar miljoen euro worden verholpen. Ook kunnen dijken eenvoudig "graversproof" gemaakt worden.
Deelnemers aan de wedstrijd kunnen hun bijdrage vóór 15 november sturen naar PvdD@provinciegroningen.nl. De hoofdprijs is een opwindbare ecovriendelijke radio met draagbeugel en zaklamp.