Partij voor de Dieren komt chin­chilla opvang te hulp na noodkreet


30 januari 2008

Persbericht

Partij voor de Dieren komt Chinchilla opvang te hulp na noodkreet

Groningen, 30 januari 2008 - Anja Hazekamp, statenlid van de Partij voor de Dieren in Groningen, zal op 1 februari aanstaande vrijwilligerswerk verrichten in het chinchilla opvang- en informatiecentrum Vida Nueva in Musselkanaal. De opvang heeft dringend behoefte aan extra personeel. De Partij voor de Dieren huldigt het standpunt dat de overheid de plicht heeft dieren in nood op te vangen. Met de hulpactie wil de Partij van de Dieren aandacht vragen voor de nijpende situatie die bij het chinchilla opvangcentrum is ontstaan en zo een oplossing dichterbij brengen.

Drijvende krachten achter de opvang zijn Ellen Mulder en Aard Prinsen. Nadat zij al enkele jaren chinchilla's hadden opgevangen, hebben zij in 1999 de status van hun centrum geformaliseerd in een stichting. Sindsdien is de opvang met honderden chinchilla's gegroeid. Het aantal vrijwilligers is echter niet navenant gestegen en daar de beheerders beide kampen met gezondheidsproblemen, worden de werkzaamheden, die gepaard gaan met het verzorgen van 320 chinchilla's, hen teveel. De Partij voor de Dieren roept de plaatselijke bestuurders dan ook op een oplossing te vinden voor het centrum.

Als omliggende gemeentes en in het bijzonder de gemeente Stadskanaal ertoe zouden overgaan de stichting te erkennen als werkervaringsplaats, zouden er gemakkelijker werkzoekenden met behoud van uitkering een tijdje kunnen werken. Helaas lijkt de gemeente Stadskanaal zich niet voor de belangen van de chinchilla's te interesseren. Tot overmaat van ramp kampen niet alleen mevrouw Mulder en de heer Prinsen met ernstige gezondheidsproblemen, maar zijn ook de drie vaste vrijwilligers die het centrum rijk is, getroffen door ziekte. Stichting Vida Nueva, het enige gespecialiseerde chinchilla opvang- en informatiecentrum in Europa, dreigt hierdoor te moeten sluiten.

Nadat de beheerders herhaaldelijk en zonder resultaat bij de gemeente Stadskanaal om hulp hebben gevraagd, hebben zij contact opgenomen met ondermeer de Partij voor de Dieren, die 20 januari een werkbezoek heeft gebracht. Met verschillende betrokkenen, waaronder ook de Dierenbescherming, wordt nu naar een oplossing gezocht.

Chinchilla's zijn knaagdieren, die gefokt worden voor hun bontvacht. Het zijn geen gemakkelijke huisdieren, omdat zij in aanschaf en onderhoud kostbaarder zijn dan bijvoorbeeld cavia's en bovendien een intensieve verzorging vereisen. Daarnaast zijn het nachtdieren, die overdag een rustige omgeving nodig hebben. Stichting Vida Nueva probeert mensen er van te weerhouden op lichtzinnige wijze chinchilla's aan te schaffen. Chinchilla's kunnen wel twintig jaar oud worden en worden daarom vaak weggedaan. De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over het feit dat ook dieren het slachtoffer worden van onze wegwerpcultuur.


------------------------------------------------Einde Persbericht----------------------------------------------------------------
Voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anja Hazekamp (tel. 0653816506) of met de stichting Vida Nueva (tel. 0599- 653887).