Maak vaart met vogel­radars Eemshaven


7 mei 2018

Groningen, 7 mei 2018 - Volgens de Partij voor de Dieren kan en moet de Provincie Groningen vaart maken met het plaatsen van de beloofde vogelradars bij de windturbines in de Eemshaven. Dat kan door de aanbevelingen uit te voeren van een door de provincie geïnitieerd onderzoek uit 2016, waarin twee goed functionerende vogelradars bestaan. De partij stelt schriftelijke vragen aan het college over deze kwestie en wil ook weten of de drie windmolens die tot de meeste slachtoffers leiden, niet eenvoudigweg verplaatst kunnen worden.

Vorige week werd duidelijk dat de provincie wil meeliften met een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam over windmolens op zee en dat de vogelradars er waarschijnlijk in 2020 nog niet staan. Ankie Voerman, Statenlid van de Partij voor de Dieren, wil dat de provincie de daad bij het woord voegt en haar toezegging nakomt. “Bij de Eemshaven zou een vogelradar komen, gecombineerd met stilstand voorzieningen op de windturbines. Vogelradars worden nu al succesvol toegepast. Waarom wil het college nu nog een ander onderzoek afwachten met nog eens tienduizenden vogel- en vleermuisslachtoffers tot gevolg? De tijd van handelen is nu”.

De Partij voor de Dieren vraagt zich af of er bewust is gekozen voor een vertragingstechniek, omdat het college haar oren schijnbaar heeft laten hangen naar de argumenten van de windproducenten. “Windboeren gaan over lijken voor een maximaal rendement”, aldus een teleurgestelde Voerman. Ook het op een andere wijze voorspellen van vogelmigratie wordt elders allang gedaan. Het wachten op een onderzoek door de Universiteit van Amsterdam is in de ogen van de partij daarom ook onnodig.

In 2016 is een rapport opgesteld in opdracht van de Provincie Groningen door onderzoekbureaus Waardenburg en Altenburg&Wymenga. Het rapport “Stilstandvoorziening Eemshaven” van de beide onderzoekbureaus schrijft dat er tenminste twee goed functionerende vogelradars bestaan.