Interview lijst­trekker PvdD Gerjan Kelder in Dagblad van het Noorden


17 februari 2010

De lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, Gerjan Kelder, staat volop in de belangstelling van de media. Op 16 februari stond hij zowel met een paginagroot artikel in het Dagblad van het Noorden als in de Groninger Gezinsbode. Hieronder vindt u een weergave van het artikel in het Dagblad.

’Wat GroenLinks aan milieu doet, is niet genoeg’
(Uit: Dagblad van het Noorden, 16 februari) Om maar met de deur in huis te vallen: binnen twee jaar lopen in Groningen de eerste dierenagenten rond. Gekheid? Zeker niet. Niet als als het aan Gerjan Kelder, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren ligt.

Door Richold Brandsma

Groningen - Of Groningen nu echt behoefte heeft aan een Partij voor de Dieren? Gerjan Kelder kent geen enkele twijfel: ”Ja, we hebben ook nadrukkelijk een aanhang. Als je de uitslag van de Europese verkiezingen op Groningen projecteert, zouden we vier raadszetels hebben. Los daarvan is het van groot belang dat er een partij is die echt bezig gaat met natuur- en milieu. Er wordt niet genoeg ingezien hoe belangrijk het is op dit moment. Nee, wat GroenLinks voor het milieu doet, is niet genoeg. Die zijn bovendien drukker met de tram en het Forum.”
’Geef Grote Markt een groenere uitstraling’
Kelder heeft direct twee voor de stad zware kwesties te pakken. Doet de PvdD daar dan niets mee? ”We sluiten onze ogen nergens voor. We zijn tegen het Forum, dat is een prestigeproject dat te veel geld kost. Er moet wel wat gebeuren in dat gebied. Wat ons betreft krijgt de Grote Markt een veel groenere uitstraling, maar zorg als gemeente eerst maar eens dat je bestaande leegstaande panden in de stad goed opvult. Het Paleis in het voormalig scheikundig lab is een goed voorbeeld. De tram is echt een heel moeilijke. Wij zijn voor goed openbaar vervoer, maar aan de tram zitten zoveel haken en ogen, dat je alternatieven heel goed moet onderzoeken. Laat duidelijk zijn: we zijn niet zomaar tegen de tram.”
Kelder (42) is geboren en getogen Groninger. In Selwerd liggen zijn roots, hij studeerde aan het conservatorium.
Drie jaar geleden vulde hij een stemwijzer in en kwam uit bij de Partij voor de Dieren. En hoe. ”De match was echt ongelooflijk. Alles wat ik heel belangrijk vind, vond ik terug bij deze partij. Ik vond dat ik zo’n partij moest steunen en werd ook lid.” Kelder ging ook in een werkgroep van de partij zitten en toen afgelopen zomer de vraag kwam of in Groningen mensen de kar wilden trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen, meldde hij zich aan. ”Wij hebben gehoord over de mogelijke oprichting van een megastal in Groningen. Dat kan gewoon niet, dat moet tegengehouden worden. Dat is zo’n ellende voor de dieren, maar ook erg slecht voor het milieu. En waarvoor? Opdat wij in de supermarkt voor weinig geld kiloknaller-varkensvlees kunnen kopen. Maar er zijn veel meer misstanden. Bij-voorbeeld dat ook in Groningen vallen worden uitgezet, waarin dieren een doodsstrijd van een kwartier leveren. Muskusratten, inderdaad. En het vangen en doden van duiven kan natuurlijk helemaal niet.”
Naast zijn geluidsstudio, Clay Records, is Kelder docent aan de Noordelijke Hogeschool. Een druk baasje. ”Als ik in de raad kom, wordt het zeker erg druk. Dan moet ik een van de andere twee bezigheden laten vallen, maar dat heb ik er voor over.”
Gasgeld
De roep in de gemeenteraad om geld dat wordt verdiend met gas uit het Noorden ook in het Noorden te investeren, wordt luider. Ook de Partij voor de Dieren sluit zich erbij aan. Het past binnen het regionale denken van de partij. Een filosofie die stelt dat spullen die Groningen nodig heeft ook in de buurt van Groningen worden geproduceerd. ’Waarom boontjes uit Frankrijk halen, als je ze om de hoek kunt verbouwen’. Voorkomen van dierenleed en toezien op misstanden zijn uiteraard andere belangrijke speerpunten van de Partij voor de Dieren. Een dierenpolitie zou er moeten komen, vergelijkbaar met parkeerwachters. Betere opvang voor dieren is ook noodzaak.

Gerelateerd nieuws

"Koningin van de dieren" komt naar Paleis - Thieme geeft startschot campagne PvdD gemeenteraadsverkiezingen in Groningen

Groningen, 8 februari 2010 - Marianne Thieme, partijvoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal op woensdag 17 februari naar...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet spoedoproep tot niet-kappen bomen Naberpassage

Persbericht - Groningen, 22 februari – De Partij voor de Dieren doet een spoedoproep aan de gemeente Groningen de bomen...

Lees verder