Help vogels de winter door


10 januari 2009

Nederland is in de ban van de winter en vooral: in de ban van een mogelijke Elfstedentocht. Dat is hartstikke leuk, maar we moeten onze gevederde vrienden natuurlijk niet vergeten! De Vogelbescherming Nederland heeft mensen opgeroepen de vogels bij te voeren. Vogels hebben het nu heel erg moeilijk om zichzelf op temperatuur te houden en gebruiken daar heel veel energie voor. Ze moeten meer eten dan normaal, terwijl het voedsel moeilijker is te vinden. Een koolmees bijvoorbeeld verorbert elke dag zijn eigen gewicht aan voedsel.

Ook is het belangrijk dat de dieren aan vers drinkwater kunnen komen. Maar het bakje mag niet zo groot zijn dat ze erin kunnen badderen: dan bestaat het risico dat ze bevriezen. Om te voorkomen dat het drinkwater bevriest, kunt u wat suiker toevoegen. En pas op dat u eten en drinken ergens neerzet waar de vogels niet makkelijk door katten kunnen worden gevangen!

U kunt een pindaslinger of vetbollen in de tuin hangen, maar ook wat broodkruimels en stukjes fruit neerleggen. Op het brood mag geen boter zitten: dat kan het verenkleed aantasten en vogels krijgen er diarree van. Overigens mogen vogels in het voorjaar geen pinda's hebben: dat is gevaarlijk voor jonge vogeltjes. In het algemeen mag voer niet zout zijn.

De Dierenbescherming raadt aan bij het voeren van watervogels brood eerst in slaolie te dopen. Strooi het brood vervolgens op de kant en niet in het water. Daarnaast zijn zwanen en eenden dol op fijngesneden boerenkool. Spreeuwen en merels lusten graag (zachte) appels en roodborstjes, vinken en mussen zijn zeer tevreden met zaden en ongekookte havermout.

Vogels zullen niet afhankelijk worden van bijvoeding. Ze doen altijd een beroep op meerdere voedselbronnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoeren alleen maar gunstige gevolgen heeft.