Hazekamp boos over niet-doorgaan proef muskus­ratten


11 november 2009

PERSBERICHT Groningen, 11 november 2009 - Anja Hazekamp, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Groningen, is teleurgesteld. Vandaag hebben Provinciale Staten van Groningen besloten om de proef met het niet-bestrijden van muskusratten voorlopig niet uit te voeren. Hazekamp vindt het ongelooflijk dat een praktijk die leidt tot zoveel dierenleed en die bovendien ook nog eens heel veel geld kost, door mag gaan.

Tijdens de statenvergadering heeft Hazekamp haar collega's gevraagd of zij nog wel kunnen slapen, nu ze het college ermee weg laten komen dat de proef niet wordt uitgevoerd: "Ligt u er niet wakker van, dat wij per jaar duizenden dieren ellendig aan hun eind laten komen in klemmen waarin ze een pijnlijke dood sterven of in vangkooien, waarin ze soms twintig minuten tevergeefs tegen de verdrinkingsdood moeten vechten en waarin ook veel andere dieren zoals vogels de dood vinden? Wij wijzen dan wel naar het stierenvechten in Spanje en het doodknuppelen van de zeehondjes in Canada, maar wij hebben geen enkel recht van spreken."

Per jaar kost het bestrijden van muskusratten landelijk ruim dertig miljoen euro, terwijl wetenschappers het herstellen van de schade bij niet-bestrijden op een paar miljoen euro schatten. Diverse onderzoeken hebben nut noch noodzaak van de muskusrattenbestrijding kunnen aantonen. Hazekamp vindt het triest dat de dieren nog langer de dupe worden van dit wanbeleid.