Groningen: Vuurwerk slecht voor mens, dier en milieu


13 juni 2007

Groningen, 14 juni 2007 - De provincie Groningen is het er over eens: vuurwerk heeft veel nadelige gevolgen voor mensen, dieren en het milieu. Dat bleek vandaag tijdens de commissievergadering Omgeving & Milieu. De Partij voor de Dieren had dit onderwerp geagendeerd.

Anja Hazekamp, Statenlid van de PvdD, zegt: “Het plezier dat aan het afsteken van vuurwerk wordt beleefd, weegt niet op tegen het dierenleed en de milieuschade. Er komen enorme hoeveelheden CO2, fijnstof en zware metalen vrij. Vele huisdieren zijn dagenlang, soms wekenlang, gestrest. Miljoenen wilde dieren vluchten in blinde paniek, maar nergens is het stil”. Alle partijen waren het eens dat er iets moet gebeuren.

De PvdD roept inwoners van Groningen op om met ideeën te komen. De PvdD wil het geld dat mensen besparen door geen vuurwerk af te steken verzamelen en gebruiken om goede doelen in de provincie, op het gebied van dier- en natuurbescherming te steunen. Daarnaast zal de PvdD het voortouw nemen om alternatieven te ontwikkelen en zo het vuurwerk te beperken. Hierbij valt te denken aan het organiseren van feestelijke evenementen met niet al te hard versterkte muziek, lasershow e.d. en het bewust maken van mensen van andere nadelen dan het verliezen van vingers.