Bijdrage goed­keuring fauna­be­heer­plannen 2025 - 2029


13 november 2024

Het moge duidelijk zijn dat de PvdD groot tegenstander is van deze faunabeheerplannen. Wij zien een verwerpelijk automatisme om bij knelpunten tussen mens en dier snel te gaan schieten. En dat terwijl ons zóveel effectieve middelen ter beschikking staam om dieren te weren of te verjagen - als dat nodig is. Onze fractie roept op tot samenleven met in het wild levende dieren, in plaats van automatisch het mensbelang centraal te stellen. Het is u vast niet ontgaan dat de RUG deze week 7 miljoen toegekend kreeg om te onderzoeken hoe dieren en mensen kunnen samenleven in agrarische landschappen, waarbij de biodiversiteit profiteert. Deze kant moeten we ook op met faunabeheer! Het delen van leefruimte met dieren betekent ook dat we een bepaalde mate van schade accepteren. Weet u dat Nederland het enige land is waar grasschade door ganzen wordt uitgekeerd? In andere landen is dit onderdeel van het bedrijfsrisico.

Het beheer zoals het nu al decennia wordt uitgevoerd werkt niet. Met deze nieuwe faunabeheerplannen gaat daar geen verandering in komen, want het is meer van hetzelfde. Tijdens de afgelopen planperiode zijn in Groningen om en nabij 84.000 dieren gedood, laat dat even op u inwerken. Ondertussen nemen de schade-uitkeringen niet af, integendeel. Het beleid is niet effectief, niet doelmatig. Toch verleent het College elke vier jaar opnieuw goedkeuring, en het is tijd om dat te doorbreken.

Daarom de motie Evaluatie doelmatigheid faunabheer.

Het is bij wet verplicht om op diervriendelijke wijze schade proberen te voorkomen. Het is een veronderstelling dat doden effectiever zou zijn dan weren en verjagen, maar dat is nooit grondig onderzocht laat staan aangetoond. Uit de preventiekits van BIJ12 de minst arbeidsintensieve en goedkoopste middelen worden gekozen, zonder dat wordt gekeken naar werkzaamheid. Controle op de toepassing is er ook nauwelijks. Om tot een duurzame samenleef-toekomst te komen, waarbij we niet tot in de lengte der dagen tienduizenden dieren per jaar doden, vragen we het College om de inzet op preventie en verjagen te maximaliseren.

Motie Inventarisatie preventie en verjagen

Damherten. Een relatief nieuwe soort voor onze provincie, een inheems dier dat gedijt in de natuur die er rond het Lauwersmeer is ontstaan. Een compliment dat er in Groningen nu een groot en vrij robuust natuurgebied is waar deze grote hoefdieren kunnen leven. Misschien gaat de wolf als predator zijn weg naar het Noorden ook vinden. De FBE wil ingrijpen in deze natuurlijke dynamiek, door de roedels uit elkaar te knallen. Zónder dat er serieus is gekeken naar wat weren en verjagen kan doen. Laten we dit een halt toeroepen. Voorkom schade door gewassen en kwetsbare stukken natuur duurzaam te beschermen, en durf achterover te leunen en te observeren hoe de flora en fauna een nieuwe balans bereikt.

Daarom de motie Aanvulling Faunabeheerplan damherten.

Het plan vergunning vrijgestelde soorten. In de commissie hebben we uiteengezet waarom extra bejaging van vossen en kraaien bovenop het predatiebeheer ongewenst,maar waarschijnlijk ook onrechtmatig is. Hetzelfde geldt voor doden van de kleine populatie Canadese ganzen die in Groningen leeft.

Daarom de motie Vergunningsvrij ≠ vogelvrij.

Voorzitter, als laatste het vergassen van ganzen. Hier kunnen we heel kort over zijn: grote halen, snel thuis. Over de ruggen van weerloze dieren, die in hun meest kwetsbare periode gevangen worden en vergast, met verschrikkelijk dierenleed tot gevolg. Hoe laag kan je zinken. Tel daarbij op het feit dat er méér dan voldoende middelen beschikbaar om die ganzen te weren en naar andere gebieden te sturen. Bovendien is het een hele dure aanpak.

Daarom de motie Geen ganzenvergassing.

Dank u.

Interessant voor jou

Bijdrage Begroting IPO

Lees verder

Bijdrage Nota infrastructurele kapitaalgoederen 2025 - 2028

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer