Partij voor de Dieren op de bres voor behoud bos Eems­ka­naalzone


22 mei 2020

De Partij voor de Dieren heeft aan de gemeente Groningen en de provincie vragen gesteld over een bos dat moet verdwijnen voor de uitbreiding van Meerstad. In het bos aan de Driebondsweg leven vele diersoorten en het is geliefd bij omwonenden. In de plannen voor de Eemskanaalzone is op die locatie een park met mountainbikeroute ingetekend. De fracties van de PvdD vinden het onbegrijpelijk dat bestaande natuur wordt vervangen door namaaknatuur.

Statenlid Ankie Voerman is verbaasd over de plannen: “Even verderop investeert de provincie een kwart miljoen euro voor de aanleg van nieuwe natuur, maar dit prachtige mature bos wordt vernietigd. Dit is in onze ogen erg onlogisch. Bosjes zoals deze vormen onmisbare verbindingen, in dit geval tussen de groenstructuur in de stad en de oostelijker gelegen natuur. Een aangelegd park kan nooit diezelfde functie vervullen.” De Statenfractie wil van het College weten hoe zij tegen deze plannen aankijkt en welke mogelijkheden er zijn om het bos te behouden.

Ook de fractie van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen is geschokt. "Het kan toch niet waar zijn dat dit college vuistdikke nota's over het belang van groen produceert, maar ondertussen blijft kappen? Bomen weghalen om ruimte te maken voor een mountainbike route, dat is onacceptabel." , aldus fractievoorzitter Kirsten de Wrede, die deze week het college van B en W over de kwestie ondervroeg. De gemeente Groningen is grootaandeelhouder van Meerstad en heeft als zodanig ook een grote stem in de planuitvoering.

Het is de partij tevens een doorn in het oog dat er nauwelijks overleg mét de omwonenden heeft plaatsgevonden over de toekomst van het bos. Hiermee wordt volledig voorbijgegaan aan de belevingswaarde van groen in de woonomgeving. De weerstand van burgers tegen het vernietigen van natuur vlak bij huis wakkert steeds maar aan. Voerman: “Gemeenten, provincie en projectontwikkelaars zouden hier toch conclusies uit moeten trekken. Het is de hoogste tijd voor een herwaardering van bestaande bomen en bosjes. Op tekentafels worden nietsontziend strepen gezet, terwijl bestaande bomen voor mens, dier en klimaat onvervangbaar zijn. Dit blijkt ook uit de vele meldingen die we bij ons bomenkapmeldpunt binnen krijgen” De Partij voor de Dieren vraagt het College hoe ze verbetering wil brengen in deze onduurzame praktijken.

Gerelateerd nieuws

Drijvend zonnepark Sellingerbeetse: gevolgen natuur te weinig onderzocht

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren stelt opnieuw vragen aan het College van GS over het drijvende zonnepark op de ...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt GS om opheldering inzake kippenstallen Usquert

De Partij voor de Dieren wil opheldering van GS over het in opspraak geraakte vleeskuikenbedrijf in Usquert. Onlangs werd een...

Lees verder