Partij voor de Dieren roept provincie op deel te nemen aan Week zonder vlees


21 februari 2019

De Partij voor de Dieren roept de provincie Groningen op om actief deel te nemen aan de nationale ‘ Week zonder vlees’, van 11 – 17 maart. In deze week worden mensen uitgenodigd om een week lang geen vlees (en vis) te eten. Het initiatief is in het leven geroepen om Nederlanders bewust te maken van de vele positieve effecten van vleesminderen op onder andere klimaat en biodiversiteit. De partij vraagt tevens om het concept “Carnivoor? Geef het door!” in te voeren.

Volgens fractievoorzitter Ankie Voerman moet de provincie voor het realiseren van haar beleidsdoelen op bijvoorbeeld het gebied van klimaat en biodiversiteitsherstel veel harder werken aan een transitie naar meer plantaardig voedsel. “Dat kan door minder ruimte te bieden aan de veehouderij en door de teelt van plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie te stimuleren. Maar juist ook door zich aan te sluiten bij initiatieven als de Week zonder vlees en zo het goede voorbeeld te geven in haar eigen organisatie,” aldus Voerman.

De Partij voor de Dieren vraagt het college ook om het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ in te voeren in de kantine en catering van het provinciehuis. Dit concept stimuleert mensen anders te eten, met behoud van keuzevrijheid. Bij vergaderingen, congressen en andere bijeenkomsten waar eten wordt geserveerd, worden wensen zoals vegetarisch en glutenvrij op dit moment nog van te voren doorgegeven. Bij het hanteren van het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’, wordt de standaard omgedraaid. Wie geen wensen heeft doorgegeven krijgt een maaltijd zonder vlees of vis. In dit systeem behoudt iedereen maximale keuzevrijheid om vlees of vis te eten. Volgens Voerman is dit een vriendelijke manier om de sociale norm aan te passen. Bij het ministerie van OCW en de gemeente Utrecht is het idee al ingevoerd, en ook in het buitenland passen allerhande overheidsinstellingen het toe.

Ankie Voerman: “Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden waarop de provincie kan bijdragen aan een voedseltransitie die de gehele planeet ten goede komt. Er wordt op dit moment nog weinig aandacht aan gegeven en dat is een gemiste kans. De Partij voor de Dieren wil het college uitnodigen serieus aan de slag te gaan en niet in de achterhoede te blijven hangen.”

U kunt de statenvragen hier lezen.

Gerelateerd nieuws

PvdD bezorgd over veiligheid mens en dier in verband met 5G pilots.

De Partij voor de Dieren in de provincie Groningen heeft kritische vragen gesteld over de nieuwste generatie draadloze techno...

Lees verder

Partij voor de Dieren zet provincie op scherp inzake uitbreiding camping Wedderbergen

De Partij voor de Dieren heeft met een agendering in de provinciale commissievergadering de discussie rondom de voorgenomen u...

Lees verder