Weblogs

Ankie Voerman »

Ankie Voerman is het tweede Statenlid in de provincie Groningen. Lees hier haar weblog over haar werkzaamheden voor de Partij voor de Dieren in de provincie Groningen.

Waarom de Women’s March wél relevant is

Waarom de Women’s March wél relevant is

 

Als Statenlid werk je natuurlijk niet alleen. Een fractie bestaat uit de gekozen volksvertegenwoordigers, fractiemedewerker(s) en één of meerdere steunfractieleden.

Eén van onze steunfractieleden heeft dit weekend de vele verhalen rond de grote Women’s Marches goed gevolgd.

De positie van vrouwen, LHBT en andere minderheden is helaas nog steeds iets dat wereldwijd, maar ook in ons land en in onze provincie extra aandacht nodig heeft.

Om die reden hebben we afgelopen jaar in Groningen als Statenfractie via de Mars voor de Liefde aandacht gevraagd voor diversiteit en gelijkheid. En om die reden publiceren we onderstaand verhaal.

Het werd geschreven door steunfractielid Roos Feringa.

 

“Afgelopen zaterdag vonden wereldwijd meer dan 600 protestmarsen plaats.[1] Alleen al in Washington liepen meer dan 500 000 mensen mee in de zogenaamde Women’s March on Washington. De protestmarsen waren in beginsel een reactie van vrouwen op de nieuw verkozen Amerikaanse president, Donald Trump en diens vrouwonvriendelijke uitlatingen, maar ondertussen heeft de organisatie ook onderwerpen als het milieu, LHBT-rechten, betaalbare gezondheidszorg, vrije pers, rechten van immigranten, een hoger minimumloon en een einde aan het racisme toegevoegd aan het protestlijstje.[2] Menig ‘bekend persoon’ heeft gereageerd op het initiatief via sociale media (zo gaf Madonna een toespraak, was ook Helen Mirre niet bijzonder subtiel, heeft Lena Dunham de handen uit de mouwen gestoken en liet zelfs David Beckham van zich horen) en zo gingen berichten van solidariteit de hele wereld over. Ook in Nederland vonden protesten uit solidariteit plaats in Amsterdam en Den Haag. Zo’n 3 000 mensen kwamen in Amsterdam bijeen voor een protest medegeorganiseerd door Amnesty International.[3]

Niet iedereen zag de relevantie van de protestmarsen. Op Facebook kwam ik een discussie tegen onder een artikel over de protestmars. In deze discussie stelde iemand:

  • “Waarom wordt er niet geprotesteerd voor echt vrouwenrechten in landen als India of Saoedi Arabië? De vrouwenrechten in de VS staan niet onder druk nu Trump aan de macht is dus het is een beetje overdreven dat mensen over de hele wereld gaan demonstreren. Vrouwen in sommige landen hebben geen eens rechten, laten we daar wereldwijd voor gaan demonstreren, dan sta ik vooraan.”

Deze opmerking deed mij denken aan het ‘mijn konijn maar jouw oma’-metafoor. De vraag hier is ‘hoe verdrietig mag ik zijn omdat mijn konijn is overleden terwijl jouw oma net gestorven is?’. Verdriet is relatief en zo ook frustratie omtrent vrouwenrechten, discriminatie, gelijkheid etc. Mag er niet geprotesteerd worden tegen alle misstanden in de wereld? Heeft een vrouw uit India daadwerkelijk meer recht om boos te zijn? En is dat de enige functie van The Women’s March?

Geconfronteerd worden met een grote, vreedzaam protesterende mensenmassa (in ‘real life’ of via social media) voor gelijke rechten voor alle mensen maar ook voor beter milieubeleid, lijkt mij een belangrijke eye-opener voor de jongere, maar hopelijk ook, oudere generaties. Enkel omdat het hier met de leefsituaties van vrouwen, LHBT-gemeenschappen, religieuze minderheden, etnische minderheden of mensen met een beperking goed zit in vergelijking met andere delen van de wereld, betekent dat geenszins dat het niet beter kan. Men mag net zo verdrietig zijn om het verlies van een konijn als het verlies van een oma.

Bewustwording is de eerste stap naar verandering en de Women’s March van 21 januari 2017 zou maar zo eens een eerste stap in een ‘betere’ richting kunnen zijn.”

[1] http://nos.nl/artikel/2154242-meer-dan-1-miljoen-mensen-de-straat-op-tegen-trump.html, geraadpleegd op 23-01-2017.

[2] http://nos.nl/artikel/2136580-links-en-rechts-nemen-trump-onder-vuur-na-seksistische-taal.html, geraadpleegd op 23-01-2017.

[3] http://www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4451764/2017/01/21/Over-de-hele-wereld-protesten-tegen-Trump.dhtml, geraadpleegd op 23-01-2017. 

 

LHBT

 

Nertsenfabrieken

Onlangs heeft onze fractie vragen gesteld over de uitbreiding van de nertsenhouderij  in Aduard. Hoewel er een landelijke Wet verbod pelsdierhouderij is, wil deze nertsenfabriek, want zo mag je een dergelijk bedrijf wel noemen, uitbreiden. Met spanning...

Blog: Een kolencentrale is NOOIT schoon!

Het duurde veel langer dan normaal, maar eindelijk waren ze er op 21 juni: de antwoorden op onze vragen van 7 april 2016 over de kolencentrale in de Eemshaven waar wij met veel spanning op hebben gewacht. (https://groningen.partijvoordedieren...

2800 bomen geofferd op het altaar van de economie

​Woensdag 30 maart 2016 werd in de commissie het inpassingsplan N366 besproken. Het gaat hier om het traject tussen Veendam, Nieuwe Pekela en Stadskanaal. 2800 bomen moeten voor deze weg worden gekapt of verplaatst, en daarnaast zal ongeveer 5,7 ha...

Zwerfvuil - Iedere dag een opschoondag?

Statenlid voor de Partij voor de Dieren betekent niet alleen dat je politicus bent. Je wilt vooral ook vanuit je idealen laten zien dat je niet alleen praat over een betere wereld, een schoner milieu, een streven naar welzijn voor mens en dier.  Het...

Blog: Gaswinning Groningen en minister Kamp

Op 26 januari 2016 werd er in de Tweede Kamer vergaderd over de gaswinning in Groningen. Als Statenlid van de Partij voor de Dieren ben ik samen met een aantal andere Groningse Statenleden naar het hart van de politieke macht in ons land afgereisd. Dit,...

 
Volgende pagina