Voedsel


  • Plantaardig voedsel

    Er is nog een wereld te winnen door meer plantaardig te eten. Door vaker vlees te laten staan en te kiezen voor een meer plantaardige consumptie kan de landbouw omschakelen, worden megastallen overbodig en kan het aantal landbouwdieren fors afnemen. Plantaardig eten is beter voor het milieu, voor dieren en voor mensen. Minder vlees, eieren en zuivel helpt om minder broeikasgassen uit te stoten en het klimaatprobleem bij de bron aan te pakken. Tevens schept het mogelijkheden om landbouwgrond terug te geven aan de natuur. Dat gaat niet vanzelf, Groningen moet de overgang naar streekgebonden, plantaardige en biologische landbouw actief stimuleren. Op de akkers moeten gewassen voor menselijke consumptie groeien, in plaats van veevoergewassen.

    De provincie kan actief de ontwikkeling en innovatie van plantaardige vlees- en zuivelvervangers te stimuleren door middel van subsidieregelingen. Daarnaast kan ze binnen haar eigen organisatie voorop lopen als het gaat om promotie van plantaardig eten, door in de catering en kantine van het provinciehuis het concept 'Carnivoor! Geef het door! in te voeren. Hierbij wordt in principe vegetarisch voedsel geserveerd, tenzij mensen aangeven dat ze vlees of vis willen eten.

    Meer informatie

Het standpunt Voedsel is onderdeel van: Gezonde landbouw en duurzaam voedsel