PvdA en VVD stellen geen vast plafond aan aard­gas­winning


11 februari 2015

De PvdA en VVD in de Provinciale Staten van Groningen willen zich toch niet vastleggen op een plafond van 30 miljard kuub aardgas in 2015. Zij geven de voorkeur aan leveringszekerheid boven een maximaal plafond.

Dit is althans de conclusie na de speciale Statenvergadering over het gaswinningsbesluit van minister Kamp van economische zaken. Een motie van de Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks om maximaal 30 miljard kuub aardgas te winnen in heel 2015, is door de PvdA en VVD verworpen.

Dit is opmerkelijk omdat de lokale afdelingen van deze partijen zich eerder hadden uitgelaten niet meer dan 30 miljard kuub aardgas in 2015 uit het Groninger veld te willen oppompen. 'Ik begrijp hier helemaal niets van' zegt Kirsten de Wrede, Statenlid in Groningen namens de Partij voor de Dieren. 'Het lijkt er toch sterk op dat de PvdA en VVD zo vlak voor de komende verkiezingen van alles aan de kiezers beloven, maar zich op niets willen vastleggen. Zij geven veiligheid van de inwoners van Groningen niet de prioriteit die het zou moeten hebben', aldus de Wrede.

In de motie van de Partij voor de Dieren wordt het college opgeroepen om zich tot het uiterste in te zetten om minister Kamp ervan te overtuigen dat er maximaal 30 miljard kuub aardgas mag worden gewonnen in 2015. 'Het terugbrengen van de hoeveelheid aardgas die mag worden gewonnen is een belangrijke eerste stap op weg naar een veiliger en schoner Groningen. Het uiteindelijke doel wat ons voor ogen staat is een versnelde energietransitie naar volledig duurzame en veilige energie in 2050 zodat de gaskraan blijvend dicht kan.', aldus de Wrede.